Ahr
Raj dla koneserów.
Ahr to jeden z najmniejszych regionów winiarskich w Niemczech. Na stromych zboczach nad rzeką dojrzewają przede wszystkim czerwone winorośle. Jednak nie tylko miłośnicy wspaniałego czerwonego wina udają się chętnie do tego niemieckiego raju czerwonego wina.
Już Rzymianie doceniali zalety klimatyczne dziko-romantycznej doliny rzeki Ahr i uprawiali tutaj pierwsze winorośle. Obecnie dolina rzeki Ahr na północy Nadrenii-Palatynatu jawi się jako świetnie sprofilowany region uprawy czerwonego wina. Obok króla czerwonych winorośli, jakim jest późny burgund, do specjalności regionu zalicza się równie wysoko ceniony wczesny burgund.
Produkcja najlepszych win z regionu Ahr nierzadko wymaga dużego wysiłku. Aby pracować przy winoroślach i móc przeprowadzić winobranie, właściciele winnic często muszą wspinać się na ekstremalnie strome zbocza, poprzetykane licznymi szczelinami skalnymi, gdzie obok siebie znajduje się niewielka ilość winorośli. Wyjątkowa jakość win wynagradza tę ciężką pracę w winnicy.
Łagodny klimat gwarantuje winogronom w dolinie rzeki Ahr optymalne warunki wzrostu, również poprzez to, iż nagrzewające się w dzień skały w nocy oddają swoje ciepło właśnie winogronom.
Ahr – najważniejsze fakty:
Położenie geograficzne regionu: na północnym zachodzie, odgraniczony pasmem górskim Ahr, chroniony przez rzekę Eifel
Klimat: łagodny i korzystny, częściowo podchodzący pod cieplarniany (na zboczach)
Gleby: o dużej miąższości, bogate w less – w dolnej części doliny rzeki Ahr; zawierające łupki i skały wulkaniczne – w środkowej części doliny Ahru
Powierzchnia upraw winorośli: około 540 hektarów, 1 obszar, 1 rejon, 40 winnic
Odmiany winorośli: późny burgund, dornfelder, riesling, müller-thurgau; szczególna specjalność: wczesny burgund
Raj dla koneserów: Region winiarski Ahr dysponuje wspaniałymi szlakami wędrownymi i przemyślanymi ścieżkami rowerowymi. W ten sposób malowniczy szlak czerwonego wina łączy ze sobą winiarskie miejscowości.
Region uprawy winorośli Ahr
Kraj: Niemcy
Land: Nadrenia-Palatynat
Powierzchnia upraw: 562 ha
Produkcja wina: 41 565 hektolitrów
Najważniejszy szczep: Spätburgunder
Udział % poszczególnych odmian: 82,2% czerwone, 17,8% białe
Produkcja wina
Rodzaj Ilość Udział %
Wina regionalne 4 107 hl 9,9%
Wina jakościowe 35 757 hl 86,0%
Wina jakościowe z wyróżnikiem 1 701 hl 4,1%
Łącznie 41 565 hl 0,5%
Najważniejsze odmiany winorośli
Szczep Powierzchnia upraw Udział %
Spätburgunder 367 ha 65,3%
Riesling 46 ha 8,2%
Frühburgunder 34 ha 6,0%
Regent 17 ha 3,0%
Portugieser 16 ha 2,8%
Produkcja wina w podziale na poszczególne rodzaje
Rodzaj Ilość
Wino białe 6 000 hl
Wino czerwone 20 000 hl
Wino różowe 8 000 hl
Produkcja wina w podziale na smaki:
Rodzaj Ilość
Wytrawne 23 000 hl
Półwytrawne 10 000 hl
Półsłodkie/słodkie 3 000 hl
Najważniejsze szczepy winorośli nad rzeką Ahr
Pod osłoną gór Eifel, na skierowanych na południe stromych zboczach rosną przede wszystkim Spätburgunder i Riesling, jak również Frühburgunder, Regent i inne odmiany czerwonych winorośli.
O dmiana Barwa Synonim Powierzchnia % Powierzchnia w ha
Spätburgunder Pinot Noir 65,2 367
Riesling 8,1 46
Frühburgunder Pinot Madeleine 6,1 34
Weißburgunder Klevner, Pinot Blanc 3,5 20
Regent 3,0 17