Frankonia
Gąsiorek i inne rekordy.
Charakterystyczna butelka typu „gąsiorek” (niem. Bocksbeutel) to znak rozpoznawczy frankońskiego wina, które od ponad 1200 lat uprawiane jest nad Menem.
Frankoński region winiarski ograniczony jest od północy pasmem górskim Rhön, od wschodu pasmem górskim Steigerwald, doliną rzeki Tauber na południu oraz górami Spesseart na zachodzie. Frankońscy winiarze uprawiają około 6 tysięcy hektarów winorośli. Szczególnie sylvaner ma tu optymalne warunki do dojrzewania na glebach kajprowych oraz składających się z wapienia muszlowego, co sprawia, że odmiana ta jest wizytówką frankońskiej sztuki winiarskiej. Słynąca z subtelnego aromatu odmiana müller-thurgau, najczęściej uprawiana we Frankonii, jest wykorzystywana przez młodych winiarzy w nowoczesny sposób i przeżywa obecnie swój renesans. Około 80% wszystkich upraw to winorośle do produkcji białego wina, obok sylvanera i müller-thurgau istotną rolę – jako specjalność regionu – odgrywa również biały szczep bacchus.
Swoistym centrum tego regionu winiarskiego jest miasto Würzburg, z takimi obszarami uprawy jak choćby Würzburger Stein, z którego to wina należały już do ulubionych samego Goethego. Mające bogatą tradycję winiarnie Würzburga zachęcają do zwiedzania rozległych piwnic i podziwiania imponującej architektury. W oko wpadają też winoteki z ich ściśle wyselekcjonowanym asortymentem win i nowoczesną architekturą, gustownie zapraszającą do rozkoszowania się winem i świadczącą o atmosferze przełomu we Frankonii.
Winiarskie krajobrazy tego regionu śledzić można, podążając ścieżką rowerową wzdłuż Menu. Kuszące widoki nabrzeża Menu w okolicach miasta Volkach doskonale podziwiać można też choćby z tratwy. We Frankonii ważne jest pomysłowe łączenie wina, kulinariów i kultury. Różnorodna oferta dla koneserów gwarantuje niezapomniane przeżycia winiarskie i otwiera nowe horyzonty.
Frankońska namiętność do wina została wielokrotnie uhonorowana nagrodami. Każdego roku tamtejsi winiarze podczas krajowych i międzynarodowych konkursów na nowo potwierdzają wyjątkową jakość swoich win, które zachęcają żywotnością, świeżością i niepowtarzalnym smakiem frankońskiego terroir.
Frankonia – najważniejsze fakty:
Położenie geograficzne: pomiędzy Aschaffenburgiem a Schweinfurtem, na skierowanych na południe zboczach nad Menem i jego dopływami
Klimat: przeważnie kontynentalny, z suchym, ciepłym latem i chłodną zimą
Gleby: podłoże ze zwietrzałych skał magmowych i piaskowca pstrego w rejonie Menu w Dolnej Frankonii i pasma górskiego Spesseart; gleby lessowe, gliniaste oraz wapień muszlowy w rejonie Menu w okolicach miast Wertheim i Miltenberg; gleby kajprowe na obszarze pasma górskiego Steigerwald.
Powierzchnia upraw: około 6100 hektarów, podzielona na 23 rejony i 216 winnic
Odmiany winorośli: müller-thurgau, sylvaner, riesling, bacchus, scheurebeNiemiecka odmiana winorośli, wyhodowana w 1916 r. przez Georga Scheu. Scheurebe powstało poprzez skrzyżowanie odmiany riesling z lokalnymi odmianami winorośli. Scheurebe jest uprawiane… More. Do specjalności należą: rieslaner, późny burgund, domina, regent