AusleseAuslese należy do najszlachetniejszej kategorii niemieckich win — Prädikat. Jest słodsze niż Spätlese, lecz nie tak bardzo jak Beerenauslese. Powstaje z w pełni... More należy do najszlachetniejszej kategorii niemieckich win — Prädikatswein. Jest słodsze niż SpätleseSpätlese należy do najszlachetniejszej kategorii niemieckich win — Prädikatswein. Plasuje się po Kabinett, co oznacza, że jest nieco słodsze, lecz nie tak bardzo... More, lecz nie tak bardzo słodkie jak BeerenausleseBeerenauslese należy do najszlachetniejszej kategorii niemieckich win — Prädikatswein. Wino Beerenauslese jest słodsze niż typu Auslese, lecz w dalszym ciągu posiada niższe stężenie... More. Powstaje z w pełni dojrzałych winogron najczęściej takich odmian jak riesling czy scheurebeNiemiecka odmiana winorośli, wyhodowana w 1916 r. przez Georga Scheu. Scheurebe powstało poprzez skrzyżowanie odmiany riesling z lokalnymi odmianami winorośli. Scheurebe jest uprawiane... More, które częściowo mogły zostać już zaatakowane przez szlachetną pleśń. Winogrono, z którego powstaje wino, zbierane jest ręcznie, a niedojrzałe owoce są odrzucane.
AusleseAuslese należy do najszlachetniejszej kategorii niemieckich win — Prädikat. Jest słodsze niż Spätlese, lecz nie tak bardzo jak Beerenauslese. Powstaje z w pełni... More obejmuje zarówno słodkie, jak i wytrawne wina, które charakteryzują się intensywnym i bogatym aromatem.
Zawartość cukru w moszczu: minimum 83–100˚Oe.