Prädikat to najszlachetniejsza kategoria niemieckich win. W zależności od ciężaru moszczu, wina z Niemiec dzielone są bowiem na:

Wina jakościowe z wyróżnikiem dzielą się z kolei na:

Ich podział zależny jest od pory zbiorów winogron. Im wcześniej owoce trafiają do kadzi, tym wino wytrawniejsze, a zawartość cukru jest mniejsza (Kabinett). Ostatnie z win z wyróżnikiem (Trockenbeerenauslese) jest najsłodsze, na co wpływa najpóźniejszy czas zbiorów winogron. 

Winogrono, z którego powstaje wino jakościowe z wyróżnikiem, musi pochodzić z jednego z 13 regionów winiarskich w Niemczech:

Produkcja Prädikatswein związana jest z  surowymi wymogami prawnymi. Między innymi zakazane jest dosładzanie niemieckiego wina jakościowego z wyróżnikiem, a sam trunek musi przejść coroczną kontrolę jakości. 

Czy jesteś pełnoletni(a)?

* Oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na przedstawienie treści dotyczących produktów alkoholowych (W przypadku braku zgody lub braku pełnoletności, prosimy o kliknięcie "NIE")