Hessische Bergstraße

Przebudzenie się wiosny

Podczas gdy w niektórych miejscach w marcu i kwietniu bywa jeszcze dość mroźnie, w regionie Hessische Bergstraße pojawiają się już pierwsze kwiaty migdałowca. Wiosna zaczyna się tu bowiem trochę wcześniej.
Ruchliwe miejscowości ciągnące się wzdłuż starożytnego rzymskiego traktu „strata montana” oraz ciche doliny Odenwaldu gwarantują pożądane urozmaicenie. Przy dziczyźnie i pstrągu z Odenwaldu oraz wybornym winie szybko można poczuć się tu jak w domu. Od roku 1971 heska część traktu Bergstraße jest samodzielnym regionem winiarskim, którego powierzchnia upraw wynosząca około 440 hektarów podzielona jest na dwie odrębne terytorialnie części. Pierwszą z nich jest region Starkenburg, położony ze swoimi pojedynczymi winnicami na południe od Darmstadt oraz dalej na południe od Zwingenberg z takimi miejscowościami jak Auerbach, Bensheim czy Heppenheim. Region kończy się na południe od Heppenheim wraz z granicą landu Hesja. Drugą, zdecydowanie mniejszą część, stanowi „Odenwalder Weininsel” (co w dosłownym tłumaczeniu nazwać można odenwaldzką wyspą wina), skupiona wokół miasteczka Groß-Umstadt.
Najlepsze miejsca do uprawy winorośli znajdują się na zboczach skierowanych w stronę doliny Renu, często są to strome zbocza o dużym nachyleniu, które zostały zagospodarowane przez winiarzy. Partie winorośli leżące u podnóża najwyższej góry regionu – Melibokus – uprawiane są w systemie tarasowym. Podzielone na wiele małych parceli winnice, położone na glebach ze skał magmowych, sprawiają niezwykle malownicze wrażenie.
W tym małym regionie winiarskim produkowane są przede wszystkim wina wytrawne i półwytrawne. Typową dla regionu odmianą winorośli jest riesling, dopełniany poprzez takie odmiany jak rivaner, burgund szary, sylvaner, kerner i biały burgund. Coraz bardziej wracają też do łask i uprawiane są czerwone gatunki winorośli jak późny burgund, dornfelder czy st. laurent.


Hessische Bergstraße – najważniejsze fakty:
Położenie geograficzne: pomiędzy rzekami Neckar, Ren i Men pod osłoną Odenwaldu, oprócz tego „Odenwaldzka Wyspa Winna”, skupiona wokół miasteczka Groß-Umstadt
Klimat: najlepsze nasłonecznienie i dostateczna ilość opadów, ochrona przed zimnym wiatrem wschodnim za sprawą Odenwaldu
Gleby: lekkie gleby ze zróżnicowaną zawartością lessu
Powierzchnia upraw: około 450 hektarów, 2 obszary, 3 rejony, 23 winnice
Rodzaje winorośli: müller-thurgau, późny oraz szary burgund
Hessische Bergstraße to jeden z najmniejszych niemieckich regionów winiarskich. To właśnie tutaj Niemcy stają się Italią…

Dodaj komentarz

Czy jesteś pełnoletni(a)?

* Oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na przedstawienie treści dotyczących produktów alkoholowych (W przypadku braku zgody lub braku pełnoletności, prosimy o kliknięcie "NIE")