Wina niemieckie mają swoją unikalną tożsamość, która przyciąga miłośników z całego świata. Choć wiele osób jest zdezorientowanych skomplikowanymi etykietami, niemiecka klasyfikacja win jest systematyczna i rzetelna. Jeśli stoisz przed wyborem dobrego niemieckiego wina i nie wiesz co się, z czym je (a w zasadzie pije), spieszymy z pomocą! Z tego artykułu dowiesz się, czym jest klasyfikacja jakościowa oraz jak dzielimy niemieckie wina pod względem słodyczy. 

Ilość cukru resztkowego, a klasyfikacja niemieckiego wina

Niemieckie wina występują pod wieloma różnymi postaciami. To wiąże się oczywiście z szeregiem odmian, które wykorzystuje jeden, czy drugi winiarz. Dlatego niemieckie wino jest znane z różnorodności smaków. I właśnie tę różnorodność trzeba było „ujarzmić” co znalazło odzwierciedlenie w różnych klasyfikacjach. Jedną z nich jest podział pod względem słodkości, a w zasadzie cukru resztkowego. W zależności od jego zawartości napotkasz na etykiety z poniższymi oznaczeniami:

Co ciekawe wina niemieckie zazwyczaj nie noszą oznaczeń. Mało tego, często zdarza się, że producenci wyraźnie wskazują na etykiecie na smak, tylko wtedy, gdy dane wino nie jest słodkie. Butelki z niemieckim winem mogą być opisane jako feinherb lub feinfruchtig, co wskazuje na ich lekko bardziej aromatyczny, lub słodki charakter. Oba terminy nie mają jednak podstawy prawnej (funkcjonują nieoficjalnie).

Wino winu nierówne – klasyfikacja jakościowa niemieckich win

Niemieckie przepisy dotyczące produkcji wina są jednymi z najbardziej rygorystycznych na świecie. Ale wbrew pozorom jest to ukłon w stosunku nas, konsumentów. Jak to możliwe? Klasyfikacja jakościowa win pozwala uniknąć przykrych niespodzianek po skosztowaniu wina i stwierdzeniu, że nie tego chcieliśmy. Wina z Niemiec dzielą się na kilka głównych kategorii, które określają ich jakość oraz miejsce pochodzenia.

Jest to:

  1. Tafelwein – wino stołowe z Niemiec z najniższym poziomem jakości. Nie podlega żadnym specjalnym testom jakościowym, a odmiany i winogrona użyte do jego produkcji nie muszą pochodzić z Niemiec.
  2. Landwein – wino regionalne z Niemiec, z drugim najniższym poziomem jakości po winie stołowym (niem. Tafelwein). W przeciwieństwie do wina stołowego Landwein może być produkowany wyłącznie z winogron pochodzących z danego regionu. Waga moszczu musi być wyższa, niż w przypadku Tafelwein.
  3. Qualitätswein (QbA) – to wino jakościowe,  które spełnia minimalne wymogi prawne dotyczące jakości wina. Tym samym jest wyższej klasy niż wino stołowe i wino regionalne.
  4. Prädikatswein (QmP) – wino jakościowe z predykatem (niem. Prädikatswein) to najszlachetniejsza kategoria niemieckich win, a samo określenie jest chronioną nazwą pochodzenia. Prädikatswein (znane również jako wino jakościowe z wyróżnikiem) charakteryzuje się najwyższą naturalną wagą moszczu spośród wszystkich gatunków niemieckich win.

Warto wiedzieć:

Rozwinięcie skrótu QbA to Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete, natomiast QmP oznacza Qualitätswein mit Prädikat. Oba skróty odnoszą się do wina jakościowego, a główną różnicą między QbA i QmP jest inna minimalna wagi moszczu (co rzutuje na jakość wina).

Szlachetne wino z Niemiec, czyli Prädikatswein (QmP) i jego podkategorie

Prädikatswein, czyli wino jakościowe z predykatem,  jest najwyższą kategorią wina niemieckiego. Dzieli się na sześć podkategorii, z których każda odzwierciedla różne stopnie dojrzałości winogron i zawartości cukru:

Na etykietach niemieckich win (m.in. tych zaliczanych do Prädikatswein) znajdziesz wartość wyrażoną w stopniach Oechsle (w skrócie Oe). Tak zwana skala Oechslego to niemiecki system obliczania zawartości cukru w moszczu. Innymi słowy – im więcej stopni, tym większa słodycz, ale i zawartość alkoholu w winie. Stąd też piramida, która świetnie obrazuje charakterystykę poszczególnych gatunków klasyfikowanych ogólnie jako wina wysokogatunkowe z predykatem.

Classic, Selection i Großes Gewächs – o co chodzi?

W niemieckim winiarstwie spotyka się jeszcze trzy określenia: Classic, Selection i Großes Gewächs. Pierwszy termin odnosi się do wysokiej jakości win wytrawnych, produkowanych z popularnych odmian winorośli, takich jak Riesling, Weißburgunder, Grauburgunder, Spätburgunder, Dornfelder i Rivaner. Wina te mogą mieć wyższą zawartość cukru, niż standardowe wytrawne trunki, co czyni je jeszcze bardziej atrakcyjnymi dla smakoszy.

Selection opisuje wina niemieckie zbierane ręcznie z wybranych terenów o niskiej wydajności owoców. Ta metoda zbioru zapewnia wyższą jakość win, które pochodzą z konkretnych, uznawanych za najlepsze obszarów. 

Najczęściej spotykamy określeniem, jest Großes Gewächs (GG), które odnosi się do win pochodzących z wyjątkowych winnic. Te niemieckie wina muszą pochodzić z działek o udokumentowanej historii oraz znanej, powtarzalnej jakości w kolejnych rocznikach. GG jest odpowiednikiem francuskiego Grand Cru, co podkreśla jego wysoką renomę i wartość na rynku.

Jak kupować niemieckie wino, to tylko ze smakiem!

Niemiecka klasyfikacja win, choć na pierwszy rzut oka może wydawać  się skomplikowana, jest kluczem do odkrywania bogactwa i różnorodności trunków z tego regionu. Precyzyjne nazewnictwo i regulacje pozwolą Ci z łatwością rozpoznać w sklepie z winem te trunki, które przypadną do gustu Twojemu podniebieniu. 

PS Nasz sklep z niemieckim winem oferuje w większości wina jakościowe z predykatem. Jeśli masz wątpliwości co do swojego wyboru – chętnie pomożemy Ci odkryć smak, który Cię zachwyci.

Czy jesteś pełnoletni(a)?

* Oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na przedstawienie treści dotyczących produktów alkoholowych (W przypadku braku zgody lub braku pełnoletności, prosimy o kliknięcie "NIE")