Mozela

Specjaliści od rieslinga.

Obszar uprawy winorośli położony nad Mozelą, Saarą i Ruwer uchodzi za najstarszy region winiarski Niemiec. Rzymianie zapoczątkowali tu uprawę winorośli w prawdziwie wielkim stylu.
Liczne znaleziska, w tym pochodzące z czasów starożytnego Rzymu tłocznie, świadczą o długiej tradycji uprawy winorośli. Obecnie połowa upraw znajduje się na zboczach o ponad 30-stopniowym kącie nachylenia, gdzie stosowany jest system tarasowy.
Wzdłuż Mozeli, pomiędzy miejscowością Perl a Koblencją, nad rzeką Saarą między Serrig i Konz oraz nad Ruwerą pomiędzy Riveris i dzielnicą Trewiru o nazwie Ruwer około 5 tysięcy winiarzy uprawia w 125 lokalizacjach 8800 hektarów winorośli. Często odbywa się to w bardzo trudnych warunkach, ponieważ w żadnym innym miejscu na świecie nie ma tylu winnic położonych na bardzo stromych zboczach jak w tym – piątym co do wielkości – regionie winiarskim Niemiec.
Region ten podzielony jest na 6 obszarów. Pierwszy z nich – Zamek Cochem w rejonie dolnej Mozeli – zwany jest często „Mozelą tarasową”, ponieważ uprawa winorośli możliwa jest tu prawie wyłącznie w systemie tarasowym. Znajduje się tu Bremmer Calmont – najbardziej stromo położona winnica w Europie. Kolejny obszar – Bernkastel – określany jest mianem Środkowej Mozeli. Wraz ze swoimi słynnymi winnicami stanowi serce całego regionu. Na południe od Trewiru zaczyna się Górna Mozela. Będący częścią tego obszaru Moseltor należy już do kraju związkowego Saara. Winorośle uprawiane są też w rejonie rzeki Saary. Dolina rzeki Ruwer stanowi najmniejszy z podobszarów tego regionu winiarskiego.
Winiarze z tego regionu słusznie uważają się za specjalistów od rieslinga, rośnie on tu na 5 tysiącach hektarów powierzchni. Ta późno dojrzewająca, szlachetna odmiana winorośli do produkcji białego wina znajduje tu idealne warunki pod uprawę. Dające osłonę przed chłodem położenie w dolinie czyni ten region jedną z najcieplejszych stref klimatycznych Niemiec. Znajdujące się nad rzekami strome zbocza skalne zbudowane z łupka akumulują za dnia ciepło słoneczne i oddają je nocą. Korzenie winorośli wnikają głęboko w glebę, aby dostarczyć roślinie wody i składników mineralnych. Dzięki temu winiarze mogą wytwarzać z własnoręcznie zebranych winogron wyjątkowo delikatne, owocowe wina. Są to wina z nadzwyczajną głębią smaku, mające przy tym relatywnie niewielką zawartość alkoholu – idealne do beztroskiego rozkoszowania się nimi.
Znane na całym świecie są również tutejsze wina słodkie, które każdego roku osiągają na aukcjach rekordowe ceny. Jednakże również koneserzy wytrawnego wina znajdą nad Mozelą coś dla siebie – winnice wytwarzają tu wspaniałe lekko cierpkie i harmonijnie wytrawne wina, nagradzane podczas krajowych i międzynarodowych konkursów.
Schiefer i riesling dominują w winnicach nad Mozelą, Ruwerą i Saarą. Ofertę dopełniają pozostałe wina szczepowe. Drugą najważniejszą odmianą jest rivaner. Z rejonu Górnej Mozeli pochodzi z kolei szczep elbling, który najprawdopodobniej uprawiany był tu już 2 tysiące lat wcześniej. Wytłaczane są z niego świeże, owocowe, proste wina wytrawne oraz wina musujące. Coraz częściej uprawiany jest też biały i szary burgund, jak również auxerrois i chardonnay, dające wspaniały plon na wapiennych glebach. Także odmiany winorośli do produkcji czerwonego wina – przede wszystkim późny burgund i dornfelder – znów obecne są nad Mozelą, Saarą i Ruwer od końca lat 80. ubiegłego stulecia.


Mozela – najważniejsze fakty:
Położenie geograficzne: pomiędzy pasmem górskimi Hunsrück a rzeką Eifel w Reńskich Górach Łupkowych; wzdłuż Mozeli i jej dopływów – Saary i Ruwer
Klimat: optymalne ogrzanie połączone z adekwatną ilością opadów na zboczach i w dolinach rzek
Gleby: w rejonie Górnej Mozeli – wapień muszlowy i kajper, w dolinach Saary i Ruwer oraz w rejonie Środkowej Mozeli – łupek z okresu dewonu, na południe od Zell – miękki łupek i bogaty w kwas krzemowy szarogłaz, w dolinach również z pokładami żwiru i piasku
Powierzchnia upraw: około 8800 hektarów, 6 obszarów, 18 rejonów i 524 winnice
Odmiany winorośli: riesling, müller-thurgau, elbling, kerner, biały i szary burgund, dornfelder
W największym z położonych na stromych zboczach regionów winiarskich świata to właśnie riesling jest numerem 1. Ten najszlachetniejszy szczep białych winorośli rośnie tu na 5 tysiącach hektarów – tak wielkiej powierzchni nie zajmuje on nigdzie indziej.

Dodaj komentarz

Czy jesteś pełnoletni(a)?

* Oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na przedstawienie treści dotyczących produktów alkoholowych (W przypadku braku zgody lub braku pełnoletności, prosimy o kliknięcie "NIE")