Rheingau

Pełna radość życia.

Kaprysowi natury zawdzięczać można fakt, że płynący zwykle w kierunku północnym Ren w okolicach Wiesbaden niemal pod kątem prostym skręca na zachód.
30 kilometrów dalej, w okolicach Rüdesheim, Ren znów zaczyna płynąć na północ. Pasmo górskie Rheingau, przebiegająca ze wschodu na zachód odnoga masywu Taunus, zatrzymuje rzekę, zmuszając ją do zmiany kierunku. W ten sposób na 50. stopniu szerokości północnej powstało zakole Renu, a na wąskim paśmie na prawo od Renu, pomiędzy Wiesbaden i Lorch – region winiarski Rheingau, rozciągający się na wschodzie aż do Flörsheim-Wicker.
Ten piękny zakątek Ziemi obsadzony jest 3100 hektarami winorośli. Jest to przede wszystkim ojczyzna rieslinga z Rheingau, rosnącego na 2500 hektarach powierzchni, oraz późnego burgunda, z którego to znane jest przede wszystkim Assmannshausen.
Na suchych, skierowanych na południe zboczach szczególnie riesling ma dobre warunki do dojrzewania. Wytrzymuje on także chłodne, zimowe dni, wykorzystując długi okres dojrzewania do wykształcenia delikatnych kwasów owocowych i aromatów. Już w roku 1775 klasztor Johannisberg odkrył zalety późnego winobrania, a riesling z Rheingau pochodzący z późnych zbiorów i dziś cieszy się wielką popularnością, służąc do produkcji sztandarowych win regionu. Od kilku lat wina otrzymują wyróżnienie Erstes Gewächs (primeur cru), będące dowodem na to, że tamtejsi winiarze nieustannie stawiają przed sobą nowe, ambitne cele, napełniając butelki wyjątkowymi trunkami. Wina te pochodzą z klasyfikowanych, najlepszych lokalizacji (tzw. Erste Lage) i produkowane są przy zachowaniu ściśle określonych, surowych kryteriów.
Rheingau to również bardzo popularny region turystyczny, w którym stare klasztory i zamki nastrojowo wplecione są w krajobraz. Szlak rieslinga z Rheingau (czyli w oryginale Rheinaguer Riesling Route) o długości 120 km prowadzi przez malownicze miejscowości winiarskie.


Rheingau – podstawowe fakty:
Położenie geograficzne: począwszy od obszaru Untermain na południe od Wiesbaden, prawym brzegiem Renu aż do Lorchhausen na północ od Rüdesheim am Rhein
Klimat: region osłonięty przez pasmo gór Taunus, łagodne zimy i ciepłe lata, średnia temperatura 10,6°C
Gleby: ciężkie trzeciorzędowe gleby marglowe, łupki, kwarcyt, ziemia okrzemkowa i piaskowiec, glina; głębokie, przeważnie wapienne gleby lessowe i lessowo-piaszczyste, średnio głębokie oraz głębokie gleby na podłożu z łupków fyllitowych
Powierzchnia upraw: 3100 hektarów, 1 obszar, 11 rejonów, 129 winnic
Odmiany: riesling, późny burgund

Dodaj komentarz

Czy jesteś pełnoletni(a)?

* Oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na przedstawienie treści dotyczących produktów alkoholowych (W przypadku braku zgody lub braku pełnoletności, prosimy o kliknięcie "NIE")