Saksonia
Specjały i rarytasy
Saksonia to najbardziej wysunięty na północny wschód i jednocześnie jeden z najmniejszych regionów winiarskich Niemiec. Tereny, na których leżą winnice, zaczynają się dopiero w okolicach Drezna, na 51. stopniu szerokości północnej.
Przy tym uprawa winorośli ma tu ponad 800-letnią tradycję. Pierwsza historyczna wzmianka o tym regionie winiarskim pochodzi z roku 1161, a w czasach swojej świetności w XVII wieku miał on ponad 5 tys. hektarów powierzchni.
Zwana miastem porcelany Miśnia uchodzi za kolebkę saksońskiego winiarstwa. Do dziś odbywa się tu największe w regionie święto wina. Kościół i władze świeckie przez wieki troszczyły się o uprawę winorośli. Pałace, zamki i teatry powstawały na równi z winiarskimi chatkami, położonymi na winnych wzgórzach kościołami czy wyszynkami. W ten sposób rozwinęło się typowe dla tego regionu połączenie architektury i uprawy winorośli.
Zasługą szczególnie sprzyjającego klimatu jest fakt, że mimo położenia na północnym wschodzie mogą być tu tłoczone wina najwyższej jakości, w szczególności jeśli chodzi o ich białe gatunki. Tu, gdzie ilość opadów jest jeszcze dostateczna, klimat kontynentalny z 1600 godzinami słońca stwarza optymalne warunki wzrostu i dojrzewania winogron. Nieustająca zmiana pomiędzy ciepłem dnia i chłodem nocy sprawia, iż bukiet i aromat tutejszych win są wyjątkowo bogate.
Wino z Saksonii to prawdziwy rarytas. Można je znaleźć przede wszystkim w samym regionie winiarskim – w przytulnych, małych winiarniach i stylowych restauracjach czy winotekach, na jesiennych świętach wina i – oczywiście – u samych winiarzy. Tych znajdziemy na Saksońskim Szlaku Wina (niem. Sächsische Weinstraße). Ta trasa o długości 55 kilometrów wiedzie od Pirny, poprzez Drezno, Radebeul i Miśnię aż do idyllicznych wiosek winiarskich położonych nad Łabą w okolicach Diesbar-Seußlitz, łącząc ze sobą kulturowo-historyczne zabytki oraz czarujący, ukształtowany przez uprawę winorośli krajobraz.
Typowe winnice, położone na usypanych z tłucznia tarasach, stanowią szczególny klejnot uprawy winorośli w Saksonii, ponieważ to właśnie na stromych zboczach nad Łabą dojrzewają najważniejsze szczepy tego regionu: biały i szary burgund, a przede wszystkim traminer. Również Saksoński Winny Szlak Wędrowny (niem. Sächsischer Weinwanderweg) o długości 90 kilometrów łączy ze sobą perły okolicy, prowadząc do najpiękniejszych winnic, punktów widokowych oraz piwniczek.
W ostatni weekend sierpnia ponad 25 gospodarstw winiarskich zaprasza do zwiedzania swoich piwnic, organizuje wędrówki po winnicach oraz degustacje. Oprócz wyrobów z takich odmian jak müller-thurgau, riesling czy biały burgund można też spróbować pozostałego asortymentu winiarzy z doliny Łaby, obejmującego ponad 24 szczepy winorośli. Są to np. wina z odmian elbling i gutedel czy choćby złoty riesling (niem. Goldriesling), uprawiany wyłącznie w Saksonii.
Saksonia – najważniejsze fakty:
Położenie geograficzne: region położony jest w dolinach Łaby i jej dopływów, na długości 55 km między Pirną i Diesbar-Seußlitz, do tego dochodzą obszary Elstertal w Saksonii-Anhalt oraz Schlieben w Brandenburgii
Klimat: łagodne temperatury roczne, umiarkowany klimat kontynentalny ze średnią ilością opadów
Gleby: różnorodne – od zwietrzałych skał granitowych i granitowo-porfirowych po gleby gliniaste, lessowe i piaskowce
Powierzchnia upraw: około 490 hektarów, 2 obszary, 4 rejony, 17 winnic
Odmiany winorośli: müller-thurgau, riesling, biały i szary burgund, traminer, kerner, późny burgund
Jeden z najmniejszych regionów winiarskich w Niemczech zawdzięcza swoją nazwę krajowi związkowemu, w którym leży. Saksonia to najbardziej wysunięty na północny wschód niemiecki obszar uprawy winorośli.