Scheurebe
Recenzja Scheurebe
Winem ScheurebeNiemiecka odmiana winorośli, wyhodowana w 1916 r. przez Georga Scheu. Scheurebe powstało poprzez skrzyżowanie odmiany riesling z lokalnymi odmianami winorośli. Scheurebe jest uprawiane… More częstowałam się przez dwa dni do kolacji, a kolejny dzień zaprosiłam koleżankę i wypiłyśmy po lampce do kruchych ciasteczek. Pierwszego dnia do kanapki z łososiem i chrzanem nie byłam zachwycona tym winem, powinnam raczej zdecydować się na coś bardziej wytrawnego. W następny dzień przygotowałam sobie ciemniejszy chlebek z serem pleśniowym, do tego moje ulubione czerwone oliwki kalamata i byłam bardzo zadowolona, winko i wszystko na talerzu jakoś ze sobą współgrało. Sama byłam zdziwiona, że jedno wino a dwa tak różne doznania, więc byłam ciekaw co powie koleżanka, która nie pije na co dzień i woli słodsze wina. Zanim omówiłyśmy najważniejsze tematy tego świata jak makijaż i wymysły rodziców na wywiadówkach, kieliszki nagle opustoszały. Moja przyjaciółka była ScheurebeNiemiecka odmiana winorośli, wyhodowana w 1916 r. przez Georga Scheu. Scheurebe powstało poprzez skrzyżowanie odmiany riesling z lokalnymi odmianami winorośli. Scheurebe jest uprawiane… More zachwycona, ja też nie chciałabym tego wina skreślać. Ma w sobie coś z wina lodowego, choć nie jest aż tak aromatyczne i to znacznie tańsza wersja. Polecam oczywiście tylko i wyłącznie zimne.
Mieści się w przedziale wiekowym pomiędzy 18 a 50 lat. Napoju z Kany Galilejskiej próbuje już dwie dekady, jest nadal w poszukiwaniu wina pasującego do jajecznicy. Nie lubi ostrych potraw.