Sekt to inaczej jakościowe wino musujące wyprodukowane tradycyjną metodą szampańską. Oznacza to, że trunek ulega podwójnej fermentacji moszczu — w kadziach oraz butelkach, a wino nie jest nasycane sztucznie dwutlenkiem węgla. Zawartość alkoholu w Sekcie musi wynosić przynajmniej 10%. 

Zasady produkcji Sektu określają przepisy Unii Europejskiej, według których wino bazowe, z którego powstaje wino musujące, musi pochodzić wyłącznie z upraw własnych winiarza. 

Jeśli poszukujesz wina musującego wyprodukowanego w 100% z niemieckich winogron, postaw na butelkę podpisaną „Deutscher Sekt”. Stosowanie tej nazwy wiąże się bowiem z obowiązkiem produkcji wina musującego wyłącznie z niemieckich winogron.

Sekt dzieli się na kategorie na podstawie zawartości cukru w litrze:

Czy jesteś pełnoletni(a)?

* Oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na przedstawienie treści dotyczących produktów alkoholowych (W przypadku braku zgody lub braku pełnoletności, prosimy o kliknięcie "NIE")