Winne regiony – przewodnik
Ahr
Kraj: Niemcy
Land: Nadrenia-Palatynat
Odmiany winorośli: Spätburgunder, Riesling i Portugieser
Ahr jest jednym z mniejszych regionów winiarskich w Niemczech i ojczyzną przede wszystkim czerwonych odmian winorośli. Jego nazwa pochodzi od rzeki o tej samej nazwie, która łączy się z Renem między Koblencją a Bonn. Ten region uprawy winorośli jest jednym z najbardziej wysuniętych na północ w Niemczech i uprawia się w nim głównie odmianę Spätburgunder. Specjalnością regionu jest Frühburgunder, który cieszy się popularnością wśród miłośników czerwonych win jako mile widziane urozmaicenie od klasycznego Spätburgundera.
Badenia
Kraj: Niemcy
Land: Badenia-Wirtembergia
Odmiany winorośli: Spätburgunder, Müller-Thurgau, Pinot Gris i Riesling
Badenia ze swoją powierzchnią około 16 000 ha jest jednym z największych regionów winiarskich w Niemczech. Ze względu na swoje południowe położenie to jedyny niemiecki region, który należy do cieplejszej europejskiej strefy uprawy winorośli „B”. W Badenii można dostrzec równowagę pomiędzy czerwonymi i białymi winogronami, z lekką przewagą tych drugich. Uprawia się tam również wiele mniej znanych i rozpowszechnionych odmian winorośli.
Frankonia jest jednym z regionów winiarskich w Niemczech, gdzie uprawia się głównie białe odmiany winogron. Ten rozciągający się wokół Würzburga średniej wielkości region ma powierzchnię upraw wynoszącą około 6 100 ha. Wiodącymi winami tego regionu są Müller-Thurgau i Sylvaner. Znakiem rozpoznawczym Frankonii jest Bocksbeutel, czyli specjalna butelka do wina o brzuchatym kształcie, spłaszczona po bokach. To również jeden z regionów uprawy winorośli w Niemczech, z którego wywodzi się szczep Rieslaner.
Frankonia jest jednym z regionów winiarskich w Niemczech, gdzie uprawia się głównie białe odmiany winogron. Ten rozciągający się wokół Würzburga średniej wielkości region ma powierzchnię upraw wynoszącą około 6 100 ha. Wiodącymi winami tego regionu są Müller-Thurgau i Sylvaner. Znakiem rozpoznawczym Frankonii jest Bocksbeutel, czyli specjalna butelka do wina o brzuchatym kształcie, spłaszczona po bokach. To również jeden z regionów uprawy winorośli w Niemczech, z którego wywodzi się szczep Rieslaner.