Beerenauslese należy do najszlachetniejszej kategorii niemieckich win — Prädikatswein.

Wino Beerenauslese jest słodsze niż typu Auslese, lecz w dalszym ciągu posiada niższe stężenie cukru niż Trockenbeerenauslese. Swój smak zawdzięcza późnym zbiorom. Beerenauslese powstaje bowiem z przejrzałych winogron, które zostały porażone grzybem Botrytis cinerea, czyli szarą pleśnią.

Ponieważ zbiory późną jesienią mogą się wiązać ze zniszczeniem upraw np. ze względu na pogodę, wino Beerenauslese nie jest produkowane regularnie co roku. Ta okoliczność oraz duża trwałość tego typu win sprawiają, że mają one duży potencjał kolekcjonerski.

Beerenauslese charakteryzuje się pełnym owocowym smakiem.

Zawartość cukru w moszczu: minimum 110–128˚ Oe.

Czy jesteś pełnoletni(a)?

* Oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na przedstawienie treści dotyczących produktów alkoholowych (W przypadku braku zgody lub braku pełnoletności, prosimy o kliknięcie "NIE")