Sekt to inaczej jakościowe wino musujące wyprodukowane tradycyjną metodą szampańską. Oznacza to, że trunek ulega podwójnej fermentacji moszczu — w kadziach oraz butelkach, a wino nie jest nasycane sztucznie dwutlenkiem węgla. Zawartość alkoholu w Sekcie musi wynosić przynajmniej 10%.
Zasady produkcji Sektu określają przepisy Unii Europejskiej, według których wino bazowe, z którego powstaje wino musujące, musi pochodzić wyłącznie z upraw własnych winiarza.
Jeśli poszukujesz wina musującego wyprodukowanego w 100% z niemieckich winogron, postaw na butelkę podpisaną „Deutscher Sekt”. Stosowanie tej nazwy wiąże się bowiem z obowiązkiem produkcji wina musującego wyłącznie z niemieckich winogron.
Sekt dzieli się na kategorie na podstawie zawartości cukru w litrze:
- brut nature (0 – 3 g/l)
- extra brut (0 – 6 g/l)
- brut (0 – 12 g/l)
- extra dry (12 – 17 g/l)
- dry (17 – 32 g/l)
- medium dry (32 – 50 g/l)
- sweet (powyżej 50 g/l).