Hesja Nadreńska
Duży region winiarski z licznymi odkryciami.
Tysiące łagodnych pagórków. I – gdzie tylko okiem sięgnąć – winnice. To właśnie Hesja Nadreńska, największy region winiarski Niemiec.
Powierzchnia upraw obejmuje 26 tys. hektarów pomiędzy Alzey, Worms, Moguncją i Bingen, a od północy i wschodu ograniczona jest dużym zakolem Renu. Nic więc dziwnego, że prawie każda wioska w Hesji Nadreńskiej, począwszy od tarasów nadreńskich, poprzez obszar Wonnegau aż po Alzeyer Hügelland, poszczycić się może długą tradycją winiarską.
Już Rzymianie uprawiali winorośle na terenie położonym na lewym brzegu Renu. Również najstarszy dokument mówiący z nazwy o niemieckiej winnicy – Niersteiner Glöck – dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej. Panuje tu idealny klimat do uprawy winorośli. Region osłonięty jest przez pasma górskie na zachodzie, pogoda uboga jest w opady, lata są ciepłe, a zimy łagodne. Te idealne warunki ceni sobie również generacja młodych winiarzy z Hesji Nadreńskiej, która w ostatnich latach zwraca na siebie uwagę za sprawą swoich wybornych win. Nie są to wyłącznie robiące prawdziwą furorę rieslingi znad Renu oraz z regionu Hügelland. Również tradycyjny szczep Hesji Nadreńskiej, sylvaner, znów wzbudza zainteresowanie i znany jest pod skróconą nazwą „RS”. Niezwykle popularne są klasyczne gatunki białych win, wytwarzane ze szczepów burgundzkich. Oprócz tego w ostatnich 10 latach podwoiła się powierzchnia uprawna czerwonych odmian winorośli. Ten boom na czerwone wina to przede wszystkim zasługa odmiany dornfelder. Czerwone odmiany winorośli zajmują w Hesji Nadreńskiej jedną trzecią całej powierzchni upraw.
Reńscy winiarze wytwarzają nowoczesne, nieskomplikowane wina, ale również trunki najwyższej jakości. Już od lat 90. ubiegłego wieku istnieje tu ambitna klasa win wytrawnych, nosząca nazwę „Selection Rheinhessen”. Program win najwyższej klasy obejmuje autentyczne wina na najwyższym poziomie. Jednak tutejsi winiarze to także specjaliści od win musujących. Już 25 lat temu wprowadzili na rynek pierwsze tego typu produkty wysokiej jakości, tzw. Winzersekt. W ubiegłych latach narodziła się z tego imponująca kultura win musujących.
Hesja Nadreńska – najważniejsze fakty:
Położenie: w zakolu Renu, pomiędzy Bingen, Moguncją, Worms a Alzey
Klimat: łagodne, przeciętne temperatury, region osłonięty pasmami gór Taunus, Donnersberg i Odenwald
Gleby: lessowe, piaszczyste, marglowe, wapienne, gliniaste, brunatne, czerwony spągowiec, kwarcyt i porfir
Powierzchnia upraw: około 25600 hektarów, 3 obszary, 23 rejony, 414 winnic
Odmiany winorośli: müller-thurgau, riesling, sylvaner, biały i szary burgundy, scheurebeNiemiecka odmiana winorośli, wyhodowana w 1916 r. przez Georga Scheu. Scheurebe powstało poprzez skrzyżowanie odmiany riesling z lokalnymi odmianami winorośli. Scheurebe jest uprawiane…, dornfelder, portugieser, późny burgund
Pagórki i winorośle: Hesja Nadreńska to największy niemiecki region winiarski. Kraina pagórków ze swoimi łagodnymi wzniesieniami wprost emanuje śródziemnomorską atmosferą.