Palatynat
85 kilometrów winnej rozkoszy.
Palatynat ma wiele superlatyw: największe na świecie święto wina w Bad Dürkheim, jak również najstarszy i najbardziej znany trakt winny – Deutsche Weinstraße (Niemiecki Szlak Wina).
Na 85 kilometrach długości Palatynat łączy ze sobą 130 miejscowości winiarskich pomiędzy Bockenheim i Schweigen na granicy z Alzacją. Palatynat ma ponad 23 tysiące hektarów powierzchni upraw i jest drugim co do wielkości regionem winiarskim Niemiec. Składa się z dwóch obszarów – Mittelhaardt-Deutsche Weinstraße oraz Südliche Weinstraße.
Główna uwaga winiarzy w tym ograniczonym Lasem Palatyńskim i osłoniętym przez niego regionie skupiona jest na klasycznych szczepach winorośli, w szczególności jednak na rieslingu. Król białych win to w Palatynacie niezaprzeczalny numer 1 z powierzchnią upraw wynoszącą ponad 5 tysięcy hektarów. Na popularności na nowo zyskują też biały i szary burgund. Do szerokiej oferty białych win Palatynatu należą poza tym sylvaner, müller-thurgau, scheurebeNiemiecka odmiana winorośli, wyhodowana w 1916 r. przez Georga Scheu. Scheurebe powstało poprzez skrzyżowanie odmiany riesling z lokalnymi odmianami winorośli. Scheurebe jest uprawiane… More, gewürztraminer, kerner i morio-muscat.
Na znaczeniu coraz bardziej zyskują też wina czerwone. Możemy tu wyróżnić perlisto-świeże różowe wina Weißherbst, wytwarzane ze szczepu portugieser, oraz owocowego późnego burgunda. Szczególnym palatyńskim sukcesem jest jednak dornfelder, który od kilku lat robi prawdziwą furorę. To szlachetne, najczęściej wytrawne, wino przekonuje swoim południowym urokiem. Podobnie rzecz ma się z uprawianą coraz częściej nową czerwoną odmianą o nazwie regent. Obecnie 40% winogron uprawianych między Renem a górami Haardt ma czerwoną barwę, co czyni Palatynat największym regionem czerwonego wina w Niemczech.
Wszędzie odczuwalne jest też sąsiedztwo Palatynatu z Francją, i to nie tylko ze względu na zamiłowanie mieszkańców tego regionu do dobrego jedzenia. Wzdłuż Niemieckiego Szlaku Wina zapuściło swoje korzenie wielu świetnych kucharzy, którzy z powodzeniem eksperymentują z regionalną kuchnią i są warci odwiedzenia.
Palatynat – najważniejsze fakty:
Położenie geograficzne: na południe od Worms aż po granicę francuską oraz od zboczy Lasu Palatyńskiego po równinę Renu.
Klimat: duża ilość słonecznych dni, średnia temperatura w okolicach 11 stopni
Gleby: piaskowiec pstry, zawierające wapień gleby gliniaste i łupkowe, gleby marglowe i kajprowe, domieszki wapienia muszlowego, wysepki granitu, porfiru i łupka
Powierzchnia upraw: około 23400 hektarów, 2 obszary, 250 rejonów i 323 winnice
Odmiany winorośli: riesling, müller-thurgau, sylvaner, kerner, biały burgund, szary burgund, dornfelder, portugieser, późny burgund
Palatynat to drugi co do wielkości region winiarski w Niemczech, z ponad 100 milionami krzewów winorośli. Niemiecki Szlak Wina wije się przez Palatynat na długości 80 kilometrów.