Saale-Unstrut
Smakowanie wina pośród dziewiczej natury.
Ten region winiarski zawdzięcza swoją nazwę dwóm rzekom, jako że winnice – prowadzące zwykle uprawę w systemie tarasowym – położone są najczęściej w wąskich dolinach Saale i Unstrut.
Przebiega tutaj 51. stopień szerokości północnej, w związku z czym region ten jest najbardziej wysuniętym na północ niemieckim obszarem produkcji win jakościowych. Mimo to natura obdarzyła tę krainę długim okresem wegetacji, a wyważona mieszanka słońca i chłodu gwarantuje delikatne i perliste trunki.
Oczywiście zimą panują tu mrozy, a wczesną wiosną zdarzają się przymrozki, w związku z czym uprawa winorośli możliwa jest tylko w miejscach chronionych przed niekorzystnymi czynnikami atmosferycznymi. Zbocza, na których znajdują się winnice, skierowane są głównie na północ. W dolinach rzek tworzą się swoiste „wyspy ciepła”, zapewniające szczególnie łagodny mikroklimat. Z roczną ilością opadów wynoszącą około 500 mm region ten zalicza się do jednych z najbardziej ubogich w opady w Niemczech. Słońce świeci tu przez około 1600 godzin w roku. Przeciętna ilość zbiorów wynosi zaledwie 50 hektolitrów z jednego hektara.
Znajdują się tu dziewicze krajobrazy: strome tarasy, mające setki lat kamienne mury i winiarskie chatki, położone pomiędzy sadami i obszarami zalewowymi. Górują nad nimi zamki obronne i pałace. Kultura i historia, natura, romantyzm i wino tworzą tutaj jedność. Rosnące winorośle nadają krajobrazowi niepowtarzalnego charakteru – i to już od ponad 1000 lat. Pierwsza historyczna wzmianka w dokumentach dotycząca regionu winiarskiego nad rzekami Saale i Unstrut pochodzi z roku 998.
Przy tak dobrze rozbudowanej sieci dróg rowerowych, wodnych i szlaków wędrownych poznawanie tego regionu wraz z jego winami oraz winnicami sprawia prawdziwą przyjemność. Większa część regionu znajduje się na terenie parku krajobrazowego Saale-Unstrut Triasland.
Tradycyjne wina wytrawne z typowym dla tego obszaru delikatnym, owocowym posmakiem i perlistością są znakiem firmowym regionu, który z około 750 hektarami powierzchni należy do jednych z mniejszych regionów winiarskich Niemiec. Największa część upraw położona jest południu Saksonii-Anhalt, część z nich znajduję się też w Turyngii i Brandenburgii.
Około 30 odmian winorośli zachęca do ich skosztowania i porównania. Najważniejszym szczepem jest müller-thurgau, który dzięki niewielkim plonom skrywa w sobie prawdziwe subtelności. Winiarze z regionu Saale-Unstrut są szczególnie dumni ze swojego białego burgunda, do klasyków należą tutaj też sylvaner i riesling. Na ¼ całej powierzchni rosną czerwone odmiany winorośli, w szczególności portugieser, dornfelder, późny burgund oraz zweigelt. Są to rarytasy, które zwykle szybko się rozchodzą.
Saale-Unstrut – podstawowe fakty:
Położenie geograficzne: 51. stopień szerokości północnej – w dolinach rzek Saale i Unstrut
Klimat: średnia temperatura roczna 9,1°C, niewielka ilość opadów (500 mm/rok), przeciętnie 1600 godzin słońca w roku
Gleby: wapień muszlowy, piaskowiec pstry, lessy gliniaste, łupki
Powierzchnia upraw: około 750 hektarów, 3 obszary, 4 rejony, 34 winnice
Odmiany winorośli: müller-thurgau, biały burgund, sylvaner, riesling, portugieser, dornfelder
Saale-Unstrut to najbardziej wysunięty na północ region winiarski w Niemczech. Jego nazwa pochodzi od dwóch rzek w Saksonii-Anhalt i Turyngii.